Har precis sett sista avsnittet på serien bibliotekstjuven. Känner igen historien lite, kan inte annat än dra lite på munnen. Om inte herr boktjuv avslöjats skulle han bli lyckligare och känna sig mer tillfreds med livet? – Knappast!

Serien har kanske varit lite väl snäll. I sista avsnittet så fick vi se handlaren nere Amsterdam som inte brydde sig om att böckerna var stulna. Jag är tyvärr benägen att påstå att detta inte bara sker på kontinenten. Jag känner igen det sökande efter sanningen som några eldsjälar på KB utförde. Jag har själv under 5 år rullat upp en historia som slår det mesta. Förvånas också över hur “konstälskare/kulturälskare” är beredda att totalt ignorera föremåls rätta proveniens, vilket i sin tur är en förlust för kulturarvet.

Hur sjutton kunde Bukowskis sälja föremål på 2005 års vårauktion med proveniens Ryska Tsarfamiljen utan att detta framgick i auktionskatalogerna. Skillnaden mellan stölden av Anna-Stina Genteles ryska föremål (proveniens tsarfamiljen-Maria Pavlovna) var att detta skedde mot en privatperson och då blundar Svenskt rättsväsende.

För er som ännu inte läst delarna av materialet i den fantastiska historien som med alla dess delar slår TV-serien om bibliotekstjuven – läs den här från början.